resepi ni sy kopipes dari kakak saya (Fawida Kasim) tau.bukan saya punye resepi tau.kakak saya yang ajar saya buat kek karamel ni. sy pon belum pernah buat sendiri. hari tu pon buat 50% sahaja (tolong kakak buat) hehehe
KEK KARAMEL...(resepi Hasmayani Alim)
bahan2...
2 @ 4 sudu besar gula...masak didalam loyang yg hendak digunakan.. jadikan gula hangus.ratakan pd keseluruhan loyang supaya nanti kek tak melekat pada loyang.. ketepikan dan sejukkan
bahagian puding:
1/2 tin susu cair
70 gm gula castor
1/2 sudu teh vanilla
3 kuning telur sahaja
kacau sebati..kacau dngn perlahan kemudia tapis di atas gula hangus yg disejukkan tadi..
(kalau nak karamelnyer tebal guna 1 tin susu cair + 1 biji telur lagi sekali ngan putih telur)
lapisan kek (A)
140 gm tepung gandum
70 gm gula castor
3 kuning telur
135 ml air
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak
pukul telur kuning,air dan minyak hingge kembang..masukkan gula..pukul kembang lgi hingge naik skali gande.masukkan tepung yng dicampur b.powder dan di ayak 3x.. ketepikan
meringue (B)
6 telur putih
70 gm gula castor
1 sudu teh krim tar2
pukul hingge kembang bertanduk dan tak menitis.. (pastikan alatan yg digunakan kering dan bersih)
campurkan A dan B..KACAU DNGN TANGAN..kaedah kaup balik kemudian bahagikan kepada beberapa bahagian warna yg disukai..
tuang adunan berselang seli ke atas lapisan puding di dalam loyang..
(jangan risau adunan kek tidak akan bercampur dengan lapisan puding)
Masak kaedah double boiler selama 1 jam...suhu 160..
40 minit pertama guna api bawah..selebihnya guna api atas bawah hingga kek masak...apapun bergantung pade suhu kepanasan oven masing2
** saya guna api bawah sahaja selama 1 jam
No comments:
Post a Comment