Thursday, June 7, 2012

spaghetti carbonara with mushroom and prawns



spaghetti carbonara ni memang favorite aku. 1st time masak sendiri ni. hehe...and yang bestnye...memang sedap! nyum! nyum! hehe.. resepi ni diinspirasikan oleh dapur malaysia.


resipinye:
spaghetti (ikut saiz berape orang makan) 
thickening creme (100g)
susu full creme (2 cawan kopi)
parmeesan cheese (setengah cawan kopi)
sesudu kecik serbuk black paper
cendawan butang (hiris nipis)
bawang putih 3 bijik (cincang halus)
bawang merah kecik 1 bijik (cincang halus)
telur ayam 2 bijik
sesudu kecik garam
sayur broccoli sikit.
udang beberapa ekor ikut suka. :)


cara masak:

  1. campurkan susu, parmeesan cheese, garam, serbuk black paper dan telur kedalam satu mangkuk. kemudian campurkan sampai sebati. biarkan sekejap.
  2. panaskan air sampai menggelegak (campurkan sedikit garam), then masukkan spaghetti. masak sampai lembut. boleh rebus broccoli sekali dalam tu. tapi bile broccoli lebih kurang dah masak, keluarkan broccoli sahaja. asingkan daripada spaghetti yang tengah direbus.
  3. tumis bawang putih & bawang merah ke dalam kuali.
  4. masukkan udang & cendawan butang. tumis sampai masak.
  5. then masukkan spaghetti yang telah ditoskan ke dalam kuali. kacau2 supaya sebati dengan udang dan cendawan. letak api paling kecik.
  6. then campurkan campuran dalam langkah 1 ke dalam kuali. pastikan api paling kecik di pasang. kacau2 sekejap sampai kuah agak pekat sedikit.
  7. then siap!
selamat menjamu selera! :D

No comments:

Post a Comment